THE BLUE LAGOON IJSLAND

The Blue Lagoon "Bláa Lónið" geothermische spa is een van de meest bezochte
attracties in IJsland. De stomende wateren deel uitmaken van een andere wereld  lava formatie.
The Blue Lagoon Bláa Lónið; "blauwe lagune" is een geothermisch bad in de buurt  van Grindavík, zuidwest IJsland.
Het bad, of eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid  lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 40 graden celsius en bevat ongeveer  2,5% zout. Het warme water is eigenlijk een bijproduct van de geothermische  elektriciteitscentrale van Svartsengi. Het water is rijk aan mineralen, silicaten  en blauwwieren die het een lichtblauwe, bijna opalescerende kleur geven. Het bad  trekt veel mensen met de huidziekte psoriasis omdat het water een helende werking  zou hebben. Het bad is een van de grootste toeristische trekpleisters van  IJsland.


De lagune wordt gevoed door het water output van een nabijgelegen geothermische  energiecentrale.
Oververhit water wordt afgevoerd uit de grond in de buurt van een lavastroom en  wordt gebruikt te lopen door turbines die elektriciteit opwekken.
Na het doorlopen van de turbines, gaat de stoom en warm water door een  warmtewisselaar om warmte te voorzien in een gemeentelijke hot en het verwarmen  van water-systeem.
Daarwordt het water wordt toegevoerd in de lagune voor de recreatieve en
medicinale gebruikers om in te baden.
IJslandse mensen genieten in de zwembad in de regen en sneeuw, van de  gezelligheid en de warmte van het water. Het fenomeen van de geothermische  zwembad is van essentieel belang zowel om de sociale en fysieke IJslandse cultuur  en landschap.

Dit geothermische zwembad ligt in het midden van een zwarte lavaveld in het  noordoosten van IJsland.
De spa is gelegen in een lavaveld in Grindavík Grinda op het schiereiland  Reykjanes,zuidwestelijke IJsland. Het ligt ongeveer 13 km van de Keflavík  International Airport en 39 km van de hoofdstad van Reykjavik

Lees meer

ARGENTINIE GLETSJER PERITO MORENO

De Perito Morenogletsjer Glaciar Perito Moreno is een gletsjer in het Nationaal  park Los Glaciares in het zuiden van Argentinië. De gletsjer is bereikbaar vanuit  El Calafate in Patagonië.
De Perito Morenogletsjer is een van de 48 gletsjers die worden gevoed door het  Zuid-Patagonische IJsveld, 's werelds derde grootste zoetwaterreserve.De gletsjer eindigt in een fjord, waar het ijs 60 m dik en 5 km breed


De gletsjer is genoemd naar Francisco Moreno, een Argentijnse ontdekkingsreiziger  die dit gebied in de 19e eeuw verkende en het uit Chileense handen wist te houden.

De Perito Morenogletsjer is een belangrijke toeristische natuurattractie.
Via het Peninsula de Magallanes is het mogelijk om dichtbij de gletsjer te komen. Er zijn diverse platforms.
Ook is het mogelijk per boot langs de gletsjer te  varen.

Regelmatig bereikt de ijsmassa het vaste land; hierdoor wordt de zuidelijke arm  van het meer, de Brazo Rico, afgesloten van het Canal de los Témpanos.
Die zuidelijke arm kan hierdoor tot wel 30 m stijgen, waardoor er een enorme druk  op de afdamming komt en deze uiteindelijk breekt.

Lees meer

LANGOYA ISLAND NOORWEGEN

Langøya is het derde grootste eiland van Noorwegen met een oppervlakte van 850,2  vierkante kilometer. Het eiland is een onderdeel van Vesterålen, en is gelegen in  Nordland provincie, net ten westen van Hinnøya.
De Sortlandssundet-sound verdeelt de twee eilanden.
Hetomvat de stad Bø en delen van de steden Øksnes,Sortland en Hadsel.
Er zijn verschillende meren op het eiland, als Alsvågvatnet.
Industriële bijproducten vormen een wervelende palet op een afvalverwerking  faciliteit op dit eiland

Lees meer

ROUTE 1 IJSLAND 

Route 1 de Ring Þjóðvegur 1 Hringvegur is een belangrijke weg in IJsland , dat  draait rond het eiland en verbindt alle bewoonbare delen van het land
De totale lengte van de weg is 1339 kilometer .


 De cirkel werd voltooid in 1974 om de setteling-vestiging  te vieren van het land,  nu 1100 jaar
De Ring is populair bij toeristen, aangezien zij betrekking heeft op het grootste  deel van het land en ve
Het zuidelijke gedeelte van de Ring wordt soms verwoest door een plotselinge  massale overstromingen veroorzaakt door geothermische warmte en vulkaanuitbartingen Rijden op Route 1: Hoewel verhard, sommige delen van de weg zijn nog steeds de  originele landwegen van 1940, en bevatten gevaren zoals blinde bochten en blinde  heuvels,bruggen en smalle doorgangen.


 In de winter kan door ijzige wegen, sterke wind, het reizen vooral gevaarlijk maken  .
De maximumsnelheid op de meeste van de weg is 90 kilometer per uur waar verhard en  80 kilometer per uur over gravel.
Als rijder op de weg, is het raadzaam om IJsland officiële wegen bureau website en  weerstation te bezoeke

Lees meer


IJSLAND

Ísland, is een eilandstaat. IJsland wordt omringd door de Atlantische  Oceaan in het zuiden, en een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het land ligt net onder de poolcirkel. Het eiland is geologisch zo'n 20 miljoen  jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. Het bleef echter lange tijd onbewoond Het dichtstbevolkte gebied ligt aan de zuidwestkust rond Reykjavik. IJsland heeft een bevolkingsaantal van ongeveer305.000. De hoofdstad Reykjavik  ligt aan de zuidwestkust Naast Noorwegen en Japan is IJsland het enige land waar aan commerciële  walvisvaart wordt gedaan.

Het eiland is hoofdzakelijk opgebouwd uit vulkanisch materiaal en gesteente
IJsland ook nog eens op een hotspot ligt. Dat zijn plaatsen in de aardkorst waar  het onderliggende magma tot zeer dicht onder het aardoppervlak kan komen. Beide  fenomenen zorgen ervoor dat IJsland vulkanisch zeer actief genoemd mag worden.
Ook zijn alle gesteenten op IJsland, zoals basalt en basaltlava, tefra en  tufsteen,vulkanisch glas, palagoniet en ryoliet, van vulkanische oorsprong.
Een zeldzamer fenomeen zijn hornito's. Een voorbeeld hiervan is Tintron.

Andere fenomenen van vulkanisme op IJsland zijn subglaciale meren  solfataren en  fumarolen, geisers, hete bronnen.
De bron bij Deildartunguhver levert 180 liter kokend water per seconde en is  daarmee de grootste heetwaterbron van Europa en geothermische energiecentrales.

De spa is gelegen in een lavaveld in Grindavík Grinda op het schiereiland  Reykjan
Meer dan de helft van alle energie, zo'n 54%, wordt geothermisch opgewekt,
De geothermische elektriciteitscentrale Nesjavellirin het zuidwesten van het  land.
17% wordt opgewekt door waterkracht en de overige energie wordt geproduceerd met  fossiele brandstoffen. Verder voorzien de geothermische bronnen

Reykjavik van  warm water en stoom voor verwarming. zo wordt er veel verwacht van geothermische  energie.


Lees meer

WETENSCHAP ONTDEKT LANGER LEVEN

Onderzoekers van het AMC in Amsterdam en de École Polytechnique Fédérale in Lausanne hebben in muizen en wormen de genen gevonden die bepalend zijn voor de ouderdom die deze dieren bereiken. Ze publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De wetenschappers denken dat hun onderzoek het wellicht mogelijk maakt ook mensenlevens te verlengen.

De onderzoekers ontdekten dat de levensduur bepaald wordt door de MRP-genen die de aanmaak aansturen van de zogeheten mitochondriale eiwitten. Die eiwitten maken deel uit van de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen. Als die minder actief zijn kunnen ze langer met hun energie voort en dat heeft een levensverlengend effect.

Langer leven

Door de activiteit van de genen die de MRP's aansturen te halveren, slaagden de onderzoekers erin het leven van de muis met de helft te verlengen. Wormen waarbij op vergelijkbare manier het gen werd geïnactiveerd, leefden gemiddeld 31 dagen in plaats van 19 dagen.

De langer levende wormen zijn gezonder, langer actief en fitter dan hun soortgenoten waarbij het MRP-gen niet gemanipuleerd wordt. De onderzoekers willen nu proberen bij een dier vast te stellen hoe actief de MRP-genen zijn en of dat voorspellende waarde heeft voor de levensduur.

Mensen

De onderzoekers denken dat het bij mensen in de kern niet anders werkt dan bij wormen en muizen. Ook bij mensen, verwachten ze, is het mogelijk om de werking van de MRP's af te remmen.Dat zou het wellicht mogelijk maken om het leven van mensen te verlengen en, vooral, het aantal gezonde levensjaren te vergroten. Onderzoeker Riekelt Houtkooper, eerste auteur van het Nature-artikel, denkt dat deze vragen de komende tien jaar beantwoord worden.

Lees meer

NEDERLANDSE BABYS

Baby's die in Nederland geboren worden hebben relatief veel kans om hun eerste dag op aarde te overleven. Uit een rapport van save the children blijkt dat Nederland het op vier na beste land is om geboren te worden voor een baby.

Wereldwijd sterven er jaarlijks een miljoen baby's op de dag dat ze geboren worden. In het rapport van save the children zijn 186 landen gerangschikt op waar baby's de grootste kans hebben om de eerste dag van hun leven te overleven. Nederland eindigt achter Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland op een respectabele vijfde plaats.
De Democratische Republiek Congo staat helemaal onderaan de lijst van de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die zich inzet voor het welzijn van kinderen.

Lees meer

ANTIBIOTICA

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet verder worden teruggebracht.

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van de biefstukken besmet is met de ESBL-bacterie. Die bacterie is resistent tegen antibiotica, waardoor de bestrijding van infectieziekten wordt bemoeilijkt.

'Bekend probleem....was je handen'

Men adviseert consumenten voorlopig om hun stukje vlees vooral goed gaar te bakken. "En was je handen. En ga niet op de plank waar vlees op is gesneden, ook nog je tomaten snijden."

Voor kalfsvlees geldt eigenlijk hetzelfde als voor kip. "Zorg dat je alles wat je bij de rauwe kip gebruikt, niet bij je groenten gebruikt." ANP

Lees meer